Neurodiversiteit

Wat is neurodivergent?

Wanneer het neurocognitief functioneren van een persoon anders is dan van een gemiddelde brein, dan zou je kunnen zeggen dat die persoon neurodivergent is. Dit gaat over de manier waarop we denken, voelen en ons gedragen.

Dat brengt, afhankelijk van de context, zowel voor- als nadelen met zich mee.

Denk bijvoorbeeld aan mensen met een vorm van ADHD, Autisme, Hoogbegaafdheid of Introversie. 

Je anders voelen

Vanuit het neurodiversiteitsmodel worden autisme of ADHD/ADD gezien als een manier van informatie verwerken die hoort bij een minder gangbaar brein. Met als gevolg dat je er last van kunt hebben, omdat de wereld iets minder op jouw breintype is ingericht. Op school kan je als kind tegen allerlei hindernissen aanlopen. Bijvoorbeeld op het gebied van leren lezen, automatiseren van tafels, stilzitten, stap voor stap een taakje uit voeren. Ook op de werkvloer kan je moeite hebben met overzicht houden, mondelinge of schriftelijk communicatie of wellicht heb je faalangst en stress, omdat je het gevoel hebt dat je niet voldoet of je anders voelt.

Een diagnose zoals AD(H)D en autisme kan bevrijdend en helpend zijn, omdat het inzicht en begrip geeft over wat er aan de hand is. Het kan soms een zoektocht zijn om te ontdekken of je neurodivers bent. Veel mensen ontdekken dit pas later in hun leven, vaak als ze tegen uitdagingen aanlopen of als ze zich anders voelen dan anderen. Signalen kunnen zijn dat je bijvoorbeeld overprikkeld raakt in drukke omgevingen, dat je anders communiceert of extreem creatief bent, dat je emoties intenser ervaart of dat heel veel ongefilterd bij je binnenkomt.

Hulp bij Imspiegel

Imspiegel biedt verschillende behandelingen en psycho-educatie voor AD(H)D, autisme, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Ook diagnostiek en behoort
tot de mogelijkheid.

Door uw zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering.

Bekijk meer behandelingen

ImSpiegel heeft meerdere soorten behandelingen. Mocht je er niet uitkomen vraag Miranda voor de mogelijkheden